De BBZ onderzoekt of het mogelijk is om erkenning te krijgen van de cultuurhistorische waarde van de chartervaart. Het gaat dan met name over de activiteit of de samenhang van activiteiten en de rol die de schepen (die wel of niet van historische waarde zijn) daarin spelen. Het gaat waarschijnlijk met name om de zeilvaart en dan in het bijzonder om de activiteit, het immateriële deel. Een beetje naar Belgisch voorbeeld ook, waar de biercultuur een Unesco status heeft gekregen. We zien op hoeveel sympathie de vloot kan rekenen in de maatschappij, maar hoe moeilijk het is om iets extra’s voor elkaar te krijgen omdat de bijzondere status niet erkend is.
Het onderzoek kan opleveren dat er meer nadelen dan voordelen aan de status kleven of dat het alleen voor een selecte groep wat oplevert. De bevindingen zullen wij delen met de leden om de voortgang samen te bepalen.
Ondertussen vindt de BBZ zelf dat de chartervaart erfgoed is en om dat beter uit te dragen is er een subsidie aangevraagd die moet helpen om de boodschap in beeld te krijgen (het idee is om een korte film over de sector te maken).
Samen met de Federatie Varend Erfgoed Nederland heeft de BBZ een aanvullende subsidie aangevraagd om te laten onderzoeken of en hoe de chartervaart beter juridisch beschermd kan worden. Ook hier gaat het weer om een onderzoek en niets definitiefs. Informatie moet ons helpen de juiste keuzes te maken.