Noodfonds van 20 miljoen dringend nodig voor de chartervaart

Geplaatst op 17-06-2020  -  Categorie: Corona algemeen  -  Auteur: paul

ENKHUIZEN, 17 juni - Twee maanden geleden sloeg de BBZ alarm: de generieke maatregelen voor ondersteuning van het bedrijfsleven zijn niet voldoende om te voorkomen dat ondernemers failliet zullen gaan en dat historische schepen zullen verdwijnen.

De overheid doet veel goeds, ook met de recente toekenning van de TOGS regeling voor de zeevaart, maar het zal niet genoeg zijn om de enorme schade in onze sector op te vangen.  

Door de Coronacrisis moeten schepen alle reizen voor 2020 afzeggen. De oude contracten kunnen niet uitgevoerd worden. De nieuwe Social Distancing regels kunnen voor sommige schepen iets aan verlichting brengen, maar het zal niet voorkomen dat de omzetschade voor dit jaar op zo’n 60 miljoen euro uit komt, of wel 90% van de totale jaaromzet van de hele sector.

Om de circa 400 schepen te beschermen moeten schippers in het zadel worden gehouden. Naast de generieke maatregelen die de overheid heeft opgezet is daarvoor een Noodfonds nodig van 20 miljoen euro. Met het fonds kunnen schippers het noodzakelijke onderhoud aan hun vaak onvervangbare schepen bekostigen en de schepen behouden.

De BBZ roept de regering op om nu snel tot actie over te gaan en de sector te hulp te komen. We wachten al twee maanden op antwoord en dat is veel te lang.

______________________________________

Met vragen over het bovenstaande kunt u bellen met Paul van Ommen, directeur BBZ, Vereniging voor Beroepschartervaart 06 5737 1683