Ondernemer bepaalt zelf Hoofdactiviteit

Geplaatst op 23-12-2020  -  Categorie: Corona TOGS

Gisteren 22 december heeft de rechter vastgesteld dat er voor toekenning van de TVL steun de ondernemer bepaalt wat de hoofdactiviteit is. Volgens de staatssecretaris was de eerst vermelde bedrijfsactiviteit de hoofdactiviteit en was deze bepalend voor die berekening. De rechter zegt nu dat in de regelgeving niet automatisch van die volgorde uitgaan mag worden als de ondernemer bestrijdt dat de eerst vermelde bedrijfsactiviteit de hoofdactiviteit is.

Of wel, ondernemers die niet 5010 of 5030 als hoofdactiviteit hebben, maar wel als nevenactiviteit, moeten in een bezwaar duidelijk maken wat de hoofdactiviteit is. De BBZ heeft bij het RVO gevraagd of daar een nieuwe procedure voor gestart moet worden en komt snel terug met informatie. 

Vermoedelijk blijft de peildatum van 15 maart van kracht. Ook dat zoeken we uit. Het kan betekenen dat ondernemers die voor 15 maart niet 5010 of 5030 als nevencode hadden dus nog steeds niet in aanmerking komen voor steun die gebaseerd is op 43% vaste lasten. In dat geval moet misschien de meest gunstige SBI code als hoofdactiviteit gekozen worden. We komen hier snel op terug en laten weten wat onze verdere actie is.

Zie meer informatie over de uitspraak in deze link.