In het afgelopen seizoen zijn alle zeilschepen van de binnenvaart aan een extra onderzoek onderworpen. Het Tuigboek is ingevoerd en er zijn verschillende initiatieven ontwikkeld om de kennisuitwisseling te bevorderen.
De regie lag nogal stevig bij de overheid, met name de ILT. Zij deden voor het eerst mee met keuringen en drukten stevig het stempel op de discussie. Hoewel dat nog niet helemaal is afgerond, die discussie, en veel scheepseigenaren nog wachten op een oordeel over het gebruik van Dyneema, over fokkebomen en het aantal stagen in het want en nog zo wat zaken, kan verwacht worden dat de keuringen weer aan de Keurende Instanties worden overgelaten en dat we in zekere zin weer terug gaan naar de oude situatie met ILT meer opererende op de achtergrond.
Het Platform Veiligheid Chartervaart komt 18 februari bijeen om met alle belangrijke partijen in de sector te bezien waar we nu staan en op welke acties we gaan inzetten om verder te investeren in de veiligheid en de veiligheidscultuur. Schippers, inspecteurs van de Keurende Instanties, verzekeraars, boekingskantoren, de Zeevaartschool, scheepswerf SRF en andere toeleveranciers, zullen in het PVC in gesprek gaan over acties die helpen om het nog veiliger te maken in de volle omvang van de vloot.
De deelnemende schippers aan het PVC zijn: Renee van Hasselt, Laura van Baal, Zippi Rinnen, Tsjerk Hesseling Hoekstra, Rene van Reenen, Wamme van der Kuip, Joost Martijn, Sandra Bohnstedt, Jan Willem Tetteroo en namens de motorchartervaart Tommy Sevens.