Alcohol- en Drugsbeleid tbv de RI&E

Geplaatst op 01-09-2023  -  Categorie: Veiligheid  -  Auteur: paul

Het is allang niet meer cool, als dat het ooit al geweest is, om stevig te drinken aan boord. Los van stevige wettelijke eisen over het gebruik is een Alcohol- en Drugsbeleid een verplicht onderdeel van de RI&E. Het helpt om inzicht te geven in de effecten van alcohol en duidelijkheid te krijgen over de regels aan boord. Elke ondernemer schrijft een beleid en deelt dat met de bemanning. Dit template kan daarbij helpen.

Veiligheid aan boord: Alcohol- en drugsmisbruik kan leiden tot verminderde alertheid, coördinatie en reactietijd, wat ongevallen en verwondingen kan veroorzaken. Een beleid om dit gebruik te voorkomen, verbetert de veiligheid.

Productiviteit: Onder invloed presteren mensen doorgaans slechter, wat kan leiden tot verminderde productiviteit, fouten en verhoogd verzuim.

Juridische Verantwoordelijkheid: Werkgevers kunnen juridisch verantwoordelijk worden gehouden voor ongevallen veroorzaakt door onder invloed zijnde werknemers. Een beleid helpt werkgevers hun wettelijke verplichtingen na te komen.

Gezondheid en Welzijn: Alcohol- en drugsmisbruik kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Een beleid biedt bewustwording en toegang tot ondersteuning voor werknemers.

Bedrijfsimago: Een tolerante houding ten opzichte van misbruik kan het bedrijfsimago schaden, wat invloed heeft op klanten, partners en investeerders.

Concluderend is een duidelijk en effectief alcohol- en drugsbeleid belangrik voor de veiligheid, productiviteit en het welzijn van werknemers.